Maukas Maukas

Kissat

Raakatuotteiden sisällyttäminen ruokavalioon hyödyttää kissaa huomattavasti. Kissaeläimet eivät juurikaan tunne janoa, joten ne juovat heikosti vettä ja kuivuvat siksi helposti. Raakatuotteet sisältävät luontaisesti kosteutta suuria määriä, joten usein raakaruokaa syövät kissat välttävät kuivumisesta johtuvat terveysongelmat.

KUINKA KOOSTETAAN TASAPAINOINEN RAAKARUOKAVALIO KISSALLE?
 • Aterioiden pääpaino, eli määrällisesti suurin osa, tulisi olla luutonta, melko niukkarasvaista lihaa.
 • Raakaa sydäntä tulisi tarjoilla useita kertoja viikossa, jotta kissa saa elintärkeää tauriinia.
 • Jauhettua luuta sisältäviä tuotteita tarjoillaan kalsiumin lähteenä pieni määrä joka päivä.
 • Maksaa annetaan viikoittain noin 3 g / per kissan painokilo / viikko.
 • Kuidun lähteeksi voi lisätä esimerkiksi pienen määrän psylliumia, joka kuohkeuttaa ulostetta.
 • Kalaa voidaan tarjoilla kerran viikossa, jos sitä annetaan useammin, tarjoa lisäksi E-vitamiinia ja tiamiinia.
 • Raakaa kananmunankeltuaista voi antaa kissalle ajoittain, jos kissa siitä pitää.
 • Lisäravinteet valikoidaan ruokavalioon sen perusteella, mitä kissa todella syö.

Lataa "Pieni opas raakaruokintaan", josta löydät tarkemmat ohjeet ruokavalion koostamiseen.

Yhtä oikeaa ruokintatapaa joka sopisi poikkeuksetta kaikille kissoille, ei ole olemassakaan. Tietoa on hyvä kartuttaa monipuolisesti eri lähteistä muistaen, että vastuu oman lemmikin hyvinvoinnista on aina omistajalla!

KUINKA PALJON RUOKAA?

Sopiva ruokamäärä on hyvin yksilöllinen. Siihen vaikuttavat muun muassa kissan ikä, ravitsemustila sekä aktiivisuustaso. Tarkemmat suositukset päivittäisestä ruoan määrästä voit tarkistaa helposti ja nopeasti raakaruokintalaskuristamme, jonka löydät sivun ylälaidasta.

Annoskokoja suunniteltaessa kannattaa ottaa huomioon raaka-aineiden energiamäärä: esimerkiksi 100 g vähärasvaista siansydäntä sisältää energiaa alle puolet vastaavasta määrästä sianjauhelihaa. Juuri omalle kissalle sopiva annoskoko pitkällä tähtäimellä löytyy aina parhaiten lemmikin ravitsemustilaa tarkkailemalla. Jotta kissalle taataan iloinen ja mahdollisimman terve elämä, on tärkeää huolehtia, ettei sille ala kertyä ylipainoa.

KUINKA USEIN KISSA RUOKITAAN?

Myös kissalla voi olla ruoka-ajat, eikä sen tarvitse päästä jatkuvasti syömään. Usein raakaruokaa syöville aikuisille, terveille kissoille, tarjoillaan pieniä annoksia ruokaa 3–4 kertaa päivässä. Kissan vatsalaukku on verrattain pieni, joten kerralla se syö usein noin 2–3 teelusikallista ruokaa.

KISSAN TOTUTTAMINEN RAAKARUOKAAN

Kissa tekee usein ruokailupäätöksensä käyttämällä erinomaista hajuaistiaan. Mikäli kissa ei ole pennusta asti tottunut raakaruoan makuun ja suutuntumaan, voi totuttamisprosessi viedä useita viikkoja.

 • Raakaravintoa voi aluksi lisätä joka päivä pienen määrän kissalle jo tutun ruoan viereen. Näin sen tuoksu tulee kissalle tutuksi. Kun kissa on tottunut tuoksuun, se saattaa alkaa varovaisesti nuuhkia ja maistella uutta ruokaa.
 • Jotkut yksilöt taas voidaan totuttaa tuotteisiin, tarjoamalla niitä aluksi kevyesti kypsennettynä.
 • Kolmas konsti on sekoittaa raakaruokaa kissalle jo tuttuun märkäruokaan.

Kissa pitää tuoreesta ruoasta ja usein syö mielellään hieman haaleaa, jopa lämmintä ruokaa. On normaalia että muutosprosessi vie erityisesti aikuisten kissojen kohdalla huomattavasti aikaa, mutta vaiva kannattaa!

50/50 RUOKINTAMALLI

Jos raakaruokinta tuntuu haastavalta, sopii 50/50 ruokintamalli joidenkin kissanomistajien arkeen paremmin. Tämä merkitsee sitä, että kissalle tarjotaan sen ruokavaliosta puolet päivittäisestä suositusmäärästä kuiva- tai märkäruokaa ja puolet päivittäisestä suositusmäärästä raakaruokaa. Tällöin kuivaruoan voi tarjota esimerkiksi aktivointileluista kissan virikkeistämiseksi.

TARVITSEEKO KISSA LISÄRAVINTEITA?

Lisäravinteiden tarve ruokavaliossa tulee arvioida sen perusteella, mitä kissa todella syö. On siis tunnettava kissan ravitsemukselliset tarpeet, sekä tiedettävä myös suuntaa antavasti, mitä se ruoastaan saa. Mikäli ruokavalioon kuuluu osana kuivaruoka, aikuinen kissa saa yleensä tarvitsemansa suojaravinteet siitä.

YLEISIMMIN SUOSITELTAVIA LISÄRAVINTEITA KISSAN RUOKAVALIOTA TÄYDENTÄMÄÄN OVAT:
 • Sinkki: vaikea saada ravinnosta riittävästi ja siksi suositellaan usein kaikille.
 • D-vitamiini: vaikea saada ravinnosta riittävästi ja siksi suositellaan usein kaikille.
 • Kalsium: jos ruokavalioon ei kuulu pientä määrää jauhettua luuainesta päivittäin.
 • Tauriini: elintärkeä lisä, mikäli kissa ei syö säännöllisesti raakaa sydäntä.
 • A-vitamiini: lisättävä ravintoon, jos kissa ei suostu syömään maksaa viikoittain.
 • E-vitamiini: lisää ruokavalioon, jos kissa syö runsaasti rasvaista ruokaa.
 • Jodi: suositellaan kaikille raakaruokaa syöville lemmikeille, saadaan merilevästä.
 • Omega-3-rasvahappovalmiste: useita hyötyjä, suositellaan kaikille lemmikeille.

Jotkut omistajat päätyvät tarjoamaan yksittäisten lisäravinteiden sijaan jotakin monivitamiini/hivenainevalmistetta.

Moni seikka siis vaikuttaa siihen, mitä lisäravinteita kissa tarvitsee ruokavalioonsa. Kun tarpeet kartoitetaan kerran ja ruokavalio suunnitellaan sen mukaan, on ruokinta tämän jälkeen vaivatonta!

MUUTA HUOMIOITAVAA

Kissan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttaa oikeanlaisen ravitsemuksen lisäksi myös se, että sille tarjotaan säännöllisesti mahdollisuuksia lajityypillisen käytöksen ilmentämiseen, kuten kiipeilyyn ja metsästyskäyttäytymiseen. Erityisesti sisätiloissa eläviä kissoja on suositeltavaa virikkeistää ruoan avulla. Kissoja kannattaa myös kouluttaa positiivisia menetelmiä käyttäen. Elämäänsä tyytyväinen kissa on mitä mainiointa seuraa!

Olemme koonneet sinun hyödyksesi yhdelle sivulle kissojen suosikkituotteita. Klikkaa ja tutustu.