Maukas Maukas

Koiranpennut

Monet kasvattajat tarjoavat raakatuotteita pennuille heti, kun ne alkavat syödä kiinteää ruokaa. Kun koiranpentu saapuu luovutusiässä uuteen kotiin, sille on aluksi hyvä tarjoilla samaa ruokaa, mitä kasvattajakin on siihen saakka antanut. Raakaruokinnan tai muut ruokintamuutokset voi tehdä heti, kun pentu on selkeästi kotiutunut, usein noin viikon kuluttua.

KUINKA PALJON PENNULLE ANNETAAN RUOKAA?

Jos pentu ruokitaan käyttämällä ainoastaan raakaravintoa, tarjotaan sille ruokaa arvioidun aikuispainon mukaisesti. Syötä siis raakaruokalaskuriin, kuinka paljon koirasi tulee arviolta aikuisena painamaan ja valitse kohta "Normaalipainoinen/keskiaktiivi". Tuloskenttä näyttää viitteellisen päivittäisen ruokamäärän.

  • Vaikka pentu viikkojen ja kuukausien kuluessa kasvaa, ruoan määrä pysyy edelleen samana. 

Jokainen koiranpentu on yksilö, ja se mikä on toiselle pennulle liikaa ruokaa on toiselle liian vähän. Siksi koiran ravitsemustilan seuraaminen on ensiarvoisen tärkeää: Jos pentu laihtuu, sen päivittäistä ruokamäärää nostetaan, jos se taas alkaa pyöristyä, ruokamäärää vähennetään hieman.

KUINKA USEIN PENTU RUOKITAAN?

Luovutusikäiselle koiranpennulle annetaan ruokaa usein kolme kertaa päivässä. Noin kolmen kuukauden iässä ruokintakerrat voi harventaa yleensä kahteen: aamu- ja iltaruokaan. Ei ole aivan tavatonta, että omistaja ihmettelee pennun huonoa ruokahalua, joka saattaakin johtua yksinkertaisesti liian tiheistä ruokintaväleistä. Teini-iän kynnyksellä monille yksilöille saattaa jo riittää ruokinta kerran päivässä. Kaikilla koirilla on hyvä olla ruoka-ajat sen sijaan, että ruokaa olisi jatkuvasti tarjolla.

MITÄ TUOTTEITA PENNULLE VOI ANTAA?

Koiranpennulle voi antaa kaikkia samoja tuotteita kuin aikuisillekin koirille. Koiranpennun ravinnontarve poikkeaa hieman aikuisen tarpeista. Pentu tarvitsee muun muassa kalsiumia enemmän kuin aikuinen. Jos pennulle halutaan tarjota luuainesta kalsiumin lähteenä, on tähän tarkoitukseen parasta käyttää tuotteita, joissa luuaines on jauhettu. Näin voidaan varmistaa, että se todella hyödyttää pentua. Erilaiset hapanmaitotuotteet, kuten piimä tai kermaviili, eivät riitä kalsiumin lähteeksi koiralle. Myös kokonaisia raakaluita ja rustoja voi antaa, mutta ne tarjoavat ennenkaikkea ajanvietettä pennulle ja niiden ravitsemuksellinen arvo on melko vähäinen.

  • Älä koskaan anna pentusi syödä kokonaisia luita valvomatta.
  • Huomioithan, että luuaines kovettaa aina ulostetta.
  • Tarjoa luuainesta pennullesi vain tarpeen mukaan, liika luuaines ei hyödytä koiraa.

Pennun ruokavalioon on suositeltavaa myös lisätä joitakin lisäravinteita, kuten D-vitamiinia, jotta se saa parhaimmat mahdolliset eväät kasvua varten.

Helpoin ja turvallisin tapa ruokkia kasvavaa koiranpentua on käyttää pennuille sopivia raakatäysravinto-sarjan ruokia, kuten Maukas Intoa tai Maukas-Mainiota, jotka on koostettu valmiiksi pentujen tarpeisiin.

50/50 RUOKINTAMALLI ELI SEKARUOKINTA

Pennun ruokinnassa voidaan käyttää myös sekaisin kuivaruokaa sekä raakaruokaa. Tällöin raakaravintoa annetaan puolet päivittäisestä suositusmäärästä, samoin kuivaruoan määrä puolitetaan. Tämä on erityisen kätevä ruokintamalli koiran pentuaikana, koska kuivaruoan voi käyttää vaikka kokonaisuudessaan palkkiona pentua koulutettaessa, tai tarjota se aktivointilelujen sisältä. Kuiva- ja raakaruoan voi antaa samalla aterialla. Sekaruokintamalli vaatii hieman laskemista; kuinka paljon pentu saa kuivaruoasta kalsiumia ja muita suojaravinteita? Usein, erityisesti koiran pentuaikana, on tarpeen täydentää sekaruokavaliota lisäravinteilla. Myös 50/50 ruokintamalliin soveltuu hyvin Maukas-raakatäysravinnot.

KASVUHÄIRIÖT

Koiranpentu kasvaa ensimmäisinä elinkuukausinaan valtavaa vauhtia. Kasvu tapahtuu harvoin tasaisesti: toisinaan koira näyttää takakorkealta, joskus sen jalat näyttävät asettuvan oudosti ja koko keho tuntuu olevan koottu eriparisista osista. Tämä on pääasiassa normaalia ja siitä on turha hätääntyä, kuukausien kuluessa asiat oikenevat itsestään. Ravinnolla on vaikeaa "pilata" koiraa. Pentu joka saa riittävästi ruokaa, eikä kärsi vitamiinien ja hivenaineiden puutteesta, kasvaa juuri sellaiseksi kuin sen geenit ohjaavat.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Oikein koostetun raakaruokavalion lisäksi pennun on tärkeää antaa liikkua omaehtoisesti monipuolisessa maastossa, jotta sille kehittyy hyvä kehon koordinaatio, terve luusto ja jäntevät lihakset. Pentu tarvitsee myös paljon henkisiä virikkeitä sekä koulutusta positiivisin menetelmin. Tuloksena on iloinen ja tasapainoinen koira!

Lue lisää ohjeita koira raakaruokavalion koostamiseen sivulta: "Koirat", tai lataa "Pieni opas raakaruokintaan".